Bardzo ważne dla rozwoju trawy jest przygotowanie wierzchniej warstwy ziemi. Mimo, że jest to długotrwała i męcząca czynność nie można jej pominąć, gdyż od tego jak przygotujemy glebę zależeć będzie wzrost traw, a przede wszytskim ostateczny wygląd trawnika.
Glebę pod zakładany trawnik należy dokładnie przekopać na około 15-20 cm głębokości szpadlem lub glebogryzarką. Na glebach lekkich, piaszczystych rozsypujemy 10-15-centymetrową warstwę ziemi gliniastej lub żyznej ziemi kompostowej i płytko przekopujemy. Można też wykorzystać ziemię pochodzącą z pola uprawnego, mieszając jej 5-10-centymetrową warstwę z 3-5-centymetrową warstwą torfu. Gleby o zwięzłej strukturze wymagają rozluźnienia przez dodanie piasku (6-7 m3 na 100 m2).
Jeżeli podłoze jest mało przepuszczalne, o czym świadczą pojawiające się kałuże ze stojącą wodą przez kilka dni, niezbędne jest drenowanie. Obowiązkowe jest też na typowej glebie gliniastej. Na terenie płaskim możemy zbudować warstwę odsączająca pod całą powierzchnia trawnika. Zbieramy warstwę wierzchnią trawnika, wykopujemy szczeliny do poziomu podłoża nieprzepuszczalnego o szerokości 30cm w odstępach co 2 m, zasypujemy je piaskiem, układamy warstwę odsączającą z piasku gruboziarnistego na ok 10cm, na koniec układamy warstwę urodzajną- nośną gleby. Godnym polecenia, a zarazem niełatwym sposobem drenowania, jest zastosowanie systemu rurek drenarskich. Wykonanie takiego systemu radzimy powierzyć profesjonalnej firmie.
Zakładając trawnik należy poświęcić dużą uwagę na usunięcie dotychczas rosnących chwastów. Można usunąć je ręcznie lub stosując odpowiednie herbicydy – środki chwastobójcze – np. Roundup. Roundup działa jedynie na rośliny, dlatego po wyrównaniu podłoża należy poczekać 1-2 tygodnie, aż chwasty urosną i dopiero spryskać podłoże. Opryskanie nim podłoża bez widocznych chwastów, nie ma sensu, gdyż środek ten ma działanie kontaktowe. Po uschnięciu chwastów należy przekopać glebę za pomocą szpadla na głębokość 20-25 cm dwa lub nawet trzy razy i usunąć korzenie chwastów, kamienie, gruz itp.
Na glebach ubogich w składniki pokarmowe należy dodać nawóz lub substrat torfowy (następnie ponownie przekopać). Należy zastosować około 1/3 dawki rocznej – nawóz należy wymieszać z glebą na głębokości do 15 cm. Nawożenie należy przeprowadzić co najmniej 7 dni przed siewem nasion traw. Przyswajalność składników pokarmowych z gleby zależy od odpowiedniego pH. Jeżeli pH podłoża jest za kwaśne należy użyć wapna, jeżeli zbyt zasadowe polecamy np. siarczan amonu. Polecamy naturalne wapno firmy NTzI. O zbyt kwaśnym pH podłoża informują nas również dotychczas rosnące tam rośliny – np. skrzypy.
Następnie powierzchnię gleby należy dokładnie wygrabić, tak aby rozbić bryły ziemi. Przekopane podłoże należy pozostawić na okres minimum tygodnia w celu naturalnego osiadania gruntu lub wyrównać i obficie podlać. Po wyrównaniu powierzchni należy ubić podłoże, najlepiej stosując lekki walec.
Wałowanie należy wykonać w dwóch prostopadłych kierunkach „na krzyż”. Następnie ziemię należy obficie podlać.Ostatnim etapem przed przystąpieniem do siewu jest dokładne wyrównanie powierzchni grabiami wzruszając glebę nie głębiej niż na 5 cm.
Odczyn powinien być lekko kwaśny i wynosić: pH 5,5 do 6,5. Gdy pH jest poniżej 5,5 powinniśmy glebę zwapnować stosując wapno do odkwaszania, na glebach o pH 7,0-8,0 należy zastosować np. siarczan amonu celem jej zakwaszenia.